HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.02.16. 09:40 Benyeszke

Mit eszik a macska? – 3. rész

Folytatás - Csépányi Mariann tollából

A víz minden táplálás alapja!

Víz nélkül a macska csak néhány napig marad életben. Friss, tiszta ivóvíznek kell mindig előtte lennie. Nagy hőségben, illetve ha a macska száraztápot eszik, jelentősen megnő a vízfogyasztása. Kedvencünk átlagos vízszükséglete 35-50 ml/testtömeg kilogramm. Tehát például egy 3-4 kg-os macska napi átlagos vízszükséglete kb. 150-200 ml. Mosakodás, tisztálkodás során is vizet veszít a macska, és ezt is pótolnia kell. Ám a macska nem szereti a másnapos vizet. Talán többet tud a vízről, mint mi emberek, így naponta adjunk neki friss vizet, ami mindig legyen szobahőmérsékletű, mert sem a forró, sem a hideg nem tesz jót a cicának.



A vitaminok a macskák számára is nagyon fontosak! A macskatápok biztosítják, hogy kedvencünk naponta hozzájusson az optimális vitamin mennyiséghez. Különbséget tehetünk zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B, C) vitaminok között, melyek mindegyike nélkülözhetetlen a macska szervezetének egészséges működéséhez.

Az optimális tápláláshoz elengedhetetlenül hozzátartoznak még a különböző ásványi anyagok (kalcium, foszfor, magnézium, cink stb.) is. A kölykökkel szemben az idős állatok temperamentuma csökken, és hajlamosak a zsírfelhalmozásra, főleg a has alján látunk lelógó zsírpárnákat. Nekik már kevesebb élelem jár, a felnőtt adagokat 10-15%-kal csökkentve megelőzhető az elhízásuk, és ezzel a szív és az ízületek túlterhelése. A kövér állatok rövidebb ideig élnek, akárcsak a kövér emberek.    A macska helyes táplálása nagyon fontos, ezért az eledel fajtájának és minőségének a megválasztására oda kell figyelni. A legtöbb macskatartó száraz táppal vagy konzerves eledellel eteti macskáját, de a házi kosztot sem kell teljesen mellőzni, hiszen vannak olyan macskák, akik azt a tápnál is jobban kedvelik. Ám a házi kosztnál is be kell tartani a fehérje, zsír és szénhidrát arányokat.

Az eledelt a macska életkorának és életmódjának megfelelően kell kiválasztani. A gondosan kiválasztott eledel ugyanis nagyban hozzájárul cicánk hosszú élettartamához, és egészségéhez. Az etetés menetében nagyon fontos a rendszeresség. Ha lehet, akkor a napnak mindig ugyanazon szakaszában etessük meg kedvencünket. Emellett fontos még a következetesség, hogy mi is szóljunk bele abba, hogy mit eszik a macskánk, hiszen ha a választást mindig csak a macskára hagyjuk, akkor könnyen előfordulhat, hogy az válogatós lesz. Ha pedig tápot szeretnénk váltani, de macskánk nem akarja, akkor a régi és az új eledelt keverve adjuk kb. egy hétig, hogy hozzászokjon az új ízhez, és ne utasítsa azt el.


 

Nem is olyan egyszerű macskánk minden szempontból kielégítő, egészségügyi szempontból biztonságos étrendjét összeállítani. Ha nem szeretnék, hogy cicánk valamilyen hiánybetegséget kapjon, vagy éppen túl sokat valamelyik összetevőből, legjobb megoldás a készen kapható macskatápok közül választani. Hazánkban a kész macskatápok két fajtája terjedt el, a konzervek és száraztápok. A konzervek csekély szárazanyag tartalmának jelentős része zsír, fehérjetartalmuk rendkívül alacsony, tápértékük alacsony. A feltűnően olcsó konzervekről sejthetjük, hogy nem teljes értékű minőségi tápok. Az ízletes konzerveket a macskák általában szívesen fogyasztják, az ízletesség azonban nem egyenlő a minőségi összetevőkkel! Számos konzerv a legolcsóbban beszerezhető vágóhídi hulladékokból készül, ezek mellett mesterséges tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat is tartalmaz. Az energiában gazdag száraztápok nedvességtartalma 5-12%. A száraztápok között is szép számmal találunk silány alapanyagokból összeállított termékeket is, azonban léteznek teljes értékű, önmagában etethető száraztápok is. A csúcsminőségű, teljes értékű száraztápok a macska valamennyi tápanyag igényének megfelelnek, és nem csak a fehérje- zsír- és szénhidrát bevitelt biztosítják, hanem számos egyéb tápanyag összetevővel rendelkeznek pl. az ízületek védelme, az immunrendszer erősítése, szőrlabda képződésének gátlása stb. érdekében. Gyakori probléma a macskáknál az alsó húgyúti szindrómának nevezett megbetegedés. Ennek hátterében a húgyutakban kicsapódó homok áll, amik a kandúrokban a vizelés akadályozottságával járnak, a nőstényekben hólyaghuruttal, véres vizelettel. A beteg cica sokszor, erőlködve üríti a vizeletet. A megbetegedés hátterében egyéb hajlamosító tényezők mellett (túlsúly, mozgásszegény életmód) az etetett táp magas magnézium tartalma, illetve túl sok növényi eredetű fehérje (pld. szója) állhat, mivel a növényi eredetű fehérjék lúgosítják a vizeletet. A jó minőségű macskatápok esetében külön gondot fordítanak a tápok összeállításánál a vizelet enyhén savas pH-jának kialakítására. A vizelet túlzott savassága viszont, az oxalát kövek keletkezésére hajlamosít. A fényes szőrzet, jó csontozat, ép fogak, a szabályosan működő emésztés, és az idős korban is megtartott egészség mind a helyesen megválasztott táplálás, és a kellő mennyiségű mozgás jelei. Kérjük ki szakemberek, elsősorban állatorvosok véleményét a tápválasztási lehetőségekről, de vegyük a fáradságot tápválasztáskor, és elolvassuk el annak összetételét, a benne szereplő, fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, és ásványianyagok tartalmát, mennyiségét, és a cicánk korának megfelelő tápot válasszuk ki. A prémium tápok a legjobb minőségűek, de egyben a legdrágábbak is.  Kaphatóak korra, érzékenységre, betegségtípusra alkalmas étkezést biztosító tápok. Vannak középkategóriájúak, és silány minőségűek.

Természetesen nincs is annál jobb, mint amikor kedvencünk az embernek készített ételből kap vagy esetleg lop egy darabot és ez csirkemell, esetleg főtt rizs esetében nem is probléma. Viszont vannak olyan alapanyagok, amelyek súlyos mérgek a cicáknak, ezekkel érdemes nagyon körültekintően dolgozni. A hagymafélék a legkisebb mennyiségben is mérgezéses tüneteket okoznak, ezek húsos, májas ragukban, pörköltben előfordulhatnak, ezért figyeljünk oda. A másik cicákra veszélyes anyag a csokoládé, így ezzel még a jeles ünnepekkor se kedveskedjünk nekik. Nagyon fontos, hogy a cicák nem tudják, hogy ezek az ételek rosszat tesznek nekik, így minden esetben nekünk kell odafigyelni, nehogy baj történjen.

Ezennel a végére értünk háromrészes, a macska táplálkozásáról szóló cikksorozatunknak, hamarosan jelentkezünk kiváló, cicáknak való házikoszt-receptekkel.
 

Szólj hozzá!

Címkék: etetés


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr614117924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása