HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.03.14. 22:32 Benyeszke

Cicacsalád gondozása, minicicák ellátása – gyorstalpaló

Egyik lelkes önkéntesünk igyekezett összefoglalni, mi a teendő pánik helyett, ha apró kiscicákat vagy egy komplett családot kell ideiglenesen vendégül látnunk.

Az első lépések

 

Ha a család mamival együtt érkezik, a legfontosabb, hogy a maminak teljes nyugalmat kell biztosítani és jó minőségű tápot. A mamik szeretik akár a nagyobb cicahordókat is babaszobának használni, illetve bármit, ami odúszerű, hátat lehet benne fordítani az egész világnak, így elrejtve a kicsiket is félig-meddig. Ha a megfelelő nyugalom és biztonságérzet nincs meg, a mami pánikolni kezdhet, elhagyhatja a kicsinyeit. Puha fekvőhely kell nekik, ami meleget is biztosít, mert a picik elég fázósak, amíg nincs legalább 25 fok. Alapesetben 3 hetes korukig nagyon elő sem dugják az orrukat a kicsik, 4-5 hetesen viszont elkezdenek szétmászni, ilyenkor, ha a helyük mellett alacsony peremű alomtálca van elhelyezve, már elkezdik használni. Szilárd táplálék iránt többnyire 6 hetes kor környékén kezdenek érdeklődni, ilyenkor arra kell figyelni, hogy életkoruknak megfelelő kaját kapjanak, eleinte nedves tápot, majd ahogy egyre több fogacskájuk lesz, szárazat is, és persze a száraztáp fogyasztása esetén arra, hogy a vizestál elég alacsony legyen, hogy elérjék ők is, és ne essenek bele. Orvoshoz általában akkor szoktam ilyen kicsiket vinni, mikor látom, hogy már legalább 50%-ban ételt fogyasztanak, nem anyatejet, először is féreghajtás, majd 1-2 hét múlva, általában 8 hetesen az első oltás miatt, mert ugye csak addig immunisak, amíg cumiznak.

 

 

 

Mesterséges táplálás

 

Ha nincs mami, akkor a helyzet kicsit komplikáltabb. Az első héten 2-3 óránként kell őket etetni, nekem legjobban a kecsketej-tápszer kombinációja vált be erre a célra, de a cicák sem egyformák. Persze ennyi időseknél csak prémium minőségű tápszer jöhet szóba, a Panzit és társait el kell felejteni. Pánikhelyzetben jó bármi, akár a csecsemőtáp is, de maximum egy-két etetésre. Amit gyakran elkövetnek első alkalommal ilyen kis cicával: NEM kell a kölköt felébreszteni és etetni, ha kettő óra nulla perc után nem ébred föl magától. Egészséges kiscica fölkel, ha enni óhajt, sőt, én ébresztőt sem húztam hozzájuk éjjel, csak az ágyam mellé tettem őket, elég határozottan kifejezésre tudják juttatni, mikor éhesek voltak.  Etetni ennyire pici cicát vagy cumisüvegből, vagy fecskendőből lehet, van, mikor fecskendőből könnyebben megy, csak a szájukra kell nagyon vigyázni, fel ne sértse a műanyag pereme. Etetéskor ne fordítsuk hanyatt a cicát, mert félrenyelhet, még akkor se, ha nekünk úgy kényelmesebb. Többnyire oldalról a legegyszerűbb benyomni a szájukba, de minden esetben rámegy pár óra, mire kidolgozzuk a mindenkinek kényelmes és megfelelő módszert. Érdemes szerezni egy digitális konyhai mérleget, hogy ellenőrizhessük a saját megnyugtatásunkra is naponta a súlygyarapodást. Mindig azonos napszakban mérjünk.

 

Pisi, kaki – avagy hogyan vécéznek a picik

 

Etetés után a cica pociját enyhén nedves (de nem hideg!) szivaccsal, kendővel (esetlen babáknak való popsitörlő kendővel) pocitól a farkinca felé a popsiig végig kell simogatni, ez váltja ki az ürítési ingert.

 

Általában első héten minden etetés után van vizelet, és legalább minden második-harmadik alkalommal széklet is, nem árt felszerelkezni törlőkendőkkel :) A székletnek kis puha kolbászkák formájában kell távozni tápszer esetén, persze egy-egy hígabb állagú produktum még bőven belefér, de olyan arányban kell tápszert és esetleg kecsketejet keverni, hogy ne legyen híg. A kiscicák ennyi idősen eszméletlenül fázósak, minimum 25 fok kell, hogy ne ordítsanak folyton a hideg miatt, és ezt teljesen komolyan mondom. 25 fok alatt képesek akár egy órán át is üvölteni pusztán azért, mert szerintük hideg van. Ha tehát nincs anyamacska, sem egy másik állat, aki melegíti őket, legjobb a csapatot a hőforráshoz minél közelebb elhelyezni, és a puha fekhelyen kívül nem árt valami elektromos melegítő a kis seggük alá. A melegvizes palack is jó, csak hamar kihűl. A kiscicák doboza peremes legyen már ennyi idős korban is, mert másznak és gurulnak. A fekhelyük felső rétege cserélhető kell, hogy legyen, mert bizony álmukban is van pisi-kaki, amit természetesen nagyon ügyesen el tudnak oszlatni egymás teljes testfelületén már ennyi idős korban is. Ilyen esetben legalább naponta le kell őket tisztogatni tiszta vizes kendővel, szerencsére percek alatt lejön róluk a saját termékük. A tisztaságukra nagyon kell ügyelni, ha az első néhány nap sem kaptak anyatejet, akkor gyakorlatilag nincs immunrendszerük. Kézmosás és még több kézmosás.

 

 
Amikor már belejöttünk…

 

Két hetes korukban már elég őket 3 óránként etetni. Sokkal, de sokkal hangosabbak, mint a múlt héten voltak, még ha ez az első héten hihetetlennek is tűnik. A második hét végére kinyílik a szemük, ami ebben az időszakban rendkívül érzékeny, mindenféle erős, direkt fénytől óvni kell őket. Már felismerik a hangodat, sőt, a lépéseid hangját is, és lelkesen csipognak, ha közelítesz :)

A harmadik hétre az ember megtanul aludni pisilés, evés, beszélgetés, utazás közben, az állatorvosnál, a fodrásznál, és fürdés közben is :) A cicákat 3-4 óránként kell etetni, a szemükre még mindig vigyázni kell. Ha bármilyen gyulladás bujkál bennük, sajnos ebben az időszakban fog a szemüknek támadni, tehát figyelni kell, mert ha csipás, váladékozik, akkor azonnal irány az orvos, kezeléssel napok alatt rendbejönnek, anélkül elveszíthetik a szemüket, de ilyen kicsi cica rá is mehet egy esetleges fertőzésre. Éjjel már akár HAT teljes órát engednek végigaludni :)

 


 

Tovább is van, mondjam még?

 

Negyedik héten 4-5 óránként esznek, de éjjel akár NYOLC órát is hagynak aludni, cserébe elkezdenek jönni a fogaik, amitől persze nyűgösködnek, nyafognak és fakszniznak etetéskor. Meg lehet kínálni őket tartósítószer-mentes májkrémmel, amit elkeverünk joghurttal vagy kefirrel, ezt remekül szét tudják kenni magukon és egymáson, de van, hogy egyszerűen megeszik a junior alutasakost vagy konzervet is. Erőltetni nem szabad a szilárd táplálékot, cumisüvegen nevelt cicáknál előfordul, hogy csak 5-6 hetesen váltanak szilárd tápra. Mivel csak a betonbunkerből nem bírnak kimászni, olyan helyen kell őket letáborozni, ahol nem kerülnek láb alá, ellenben ha van egy kis mozgásterük, ennyi idősen már szépen alomra lehet őket szoktatni (de van, hogy már 3 hetesen is, pedig még menni is alig tudnak). Ébredés és etetés után érdemes őket alomra tenni, és picit kapirgálni a lábukkal, hamar megtanulják, mi a dolguk. Az alom pereme alacsony legyen, hogy ne essenek orra ki- és bemászáskor. Ha már néhány napja szilárd táplálékot esznek, érdemes sort keríteni az első féreghajtásra, ennyi idős korban különféle féreghajtó pasztákat lehet alkalmazni.

Ötödik-hatodik héten többnyire el lehet hagyni a tejet, de ha a cica nagyon nem szeretné, nem KELL, csak lehet. Ha a cica cumizni akar még, hagyni kell, a tápszeren nevelt cicák gyakran érzékeny gyomrúak, semmit sem szabad erőltetni. Lassan megtanulnak mosakodni, és elég ügyesek lesznek ahhoz, hogy ne kenjék nagyon össze magukat a kajával, viszont egyre több helyre tudnak utánad menni egy kis simiért :)

 

Hét-nyolc hetes korban (mások szerint inkább 8-9 hetes korban) megkaphatják az első kombinált oltásukat. Azért ilyen sürgős, mert saját immunrendszerük nemigen van, és anyu híján másé sem védi őket. Az oltás esedékessége általában a fejlettségüktől függ, tehát egy jól táplált, nagydarab 7 hetes általában inkább kapjon oltást (bár tápon nevelt kicsik közt ez ritkább), ellenben egy kicsi, alulfejlett cicával jobb megvárni a minimum 8 hetes kort, akármennyire is sürgős lenne az immunizálás.

 

A táplálékmennyiség megállapításához ezt a táblázatot szoktam használni:

 

Cicák kora (hét) Napi tápszer mennyiség Etetések száma naponta
1 20-30 ml 10
2 45-57 ml 8
3 70-85 ml 6
4 90-106 ml 4
5 110-125 ml 3

 

 

 

2 komment

Címkék: macska kiscica táplálás


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr264317384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fantasy Girl 2013.06.16. 23:47:17

Cicatappancs FC, a segítségeteket szeretném kérni! Egy idegen macskaanyuka az udvarunkba kölykedzett, egy napig táplálta a kicsiket, majd magára hagyta őket. A kicsik most három naposak, fecskendőn keresztül kecsketejjel etettük őket, masszíroztuk a hasukat is, de van egy nagy probléma: hiába masszírozzuk őket, nincs székletük! Hatból összesen háromnak volt, engem megesz az ideg, teljesen kétségbe vagyok esve. Az normális, ha a hasuk gömbölyded, és kicsit kemény? Milyen erősen lehet megnyomni a hasukat? Mit lehetne tenni, ha székrekedésük van? Holnap állatorvoshoz visszük őket délután, ugye addig még kibírják és nem lesz bajuk?
Ezek az első kiscicáink, amiket így kell felnevelnünk, és nagyon félek, hogy valamit rosszul csinálok.

Rózsa Rácz 2014.09.26. 23:18:19

A talalt ,mostmar 3 hetes cicam tapszeren cumiztatom.
Van eggy 2eves foxterrier kutyam is.
Sikerulhet az osszeszoktatas?

Koszonom!
süti beállítások módosítása