HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2014.07.15. 09:19 F.Anette

Miért nem szobatiszta a cicám?


Miért nem szobatiszta a cicám?

Mivel egyre gyakrabban teszitek fel nekünk ezt a kérdést, úgy gondoltuk, írunk egy cikket az ezzel kapcsolatos leggyakoribb okokról és válaszokról. A témával kapcsolatban ugyanis nagyon sok a tévhit, ennél fogva a probléma megoldása is elodázódik, hiszen anélkül, hogy feltárnánk és megismernénk a valódi okokat, nagyon nehéz bármilyen problémára megoldást találni.

Kezdjük azzal, hogy a macska nagyon tiszta állat. Kedveli a higiéniát, és bármilyen fura, szereti az életében a rendszert is, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy ha az állat az alom helyett elkezdi a pulóverünket, ágyunkat, cipőinket, a lakás jól látható és kevésbé látható sarkait, neadjisten a konyhapultot használni dolga elvégzésére, ott baj van, méghozzá nem is kicsi, de a jó hír, hogy mindig van megoldás!

A CICA JELEZ

alom10.jpgA macska, amióta az emberrel együtt él, a kommunikációnak egy új szintjét sajátította el. Ma már nem mondunk vele nagy újdonságot, hogy a cica kizárólag az ember kedvéért nyávog, saját fajtársaival egészen máshogy kommunikál, ezt a fajta hangjelzést pedig csak miattunk használja. Megtanulta, hogy a nyávogás különböző formáival célt érhet el, de ugyanígy megtanulta azt is, hogy az ajtó kaparászása is eredményre vezethet, a tálka mellett ücsörgés és megvető nézés szintén, vagy hogy a béna kaja rendszeres otthagyása előbb utóbb finomabb falatokat eredményez.

 

DE MIT JELEZ A CICA AZZAL, HOGY AZ ÁGYAMBA HUGYOZIK?!

Nos, talán ez a jelzés nem tartozik a kecsesnek és arisztokratikusnak megismert macska legszofisztikáltabb jelzései közé, mégis számos dolgot próbál a cica így hozni a tudomásunkra.

Talán meglepő lesz a következő kijelentés – talán sokan nem is fognak vele egyetérteni - , de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy cica nem szobatiszta, akkor ennek okát 99%-BAN MAGÁBAN A GAZDIBAN KELL KERESNI. Igen, tudjuk, mennyire súlyos kijelentés ez, és természetesen hosszabban is ki fogjuk bontani ezt az állítást, de előtte nézzük a maradék 1%-ot.

  1.        A CICA BETEG

alom06.jpgA macska a nyávogással, ajtókaparászással és egyéb viselkedésformákkal jelez, ugyanígy jelzésre használja azt is, hogy hova pisil és kakil. Sose fogjuk megtudni, hogy az evolúció vagy a cicák intelligenciája indukálja-e ezt a viselkedést, de mára elfogadott tény, hogy a mellépisilésnek gyakori okozója lehet valamilyen húgyúti vagy veseprobléma, a mellékakilás pedig lehet emésztési gond következménye.Bármennyire is furán hangzik, a tapasztalatok mégis azt támasztják alá, hogy a rendellenes ürüléket vagy vizeletet a cica MEG AKARJA MUTATNI a gazdinak, ezért nem kaparja el, ha például véres a széklete, és ezért pisil mellé (többnyire közvetlenül az alom mellé, jól látható helyre), hiszen így látszik, hogy annak színe rendellenes, szaga furcsa. Ha a „balesetek” nem tartanak túl régóta, és következetesen az alom mellé történnek, első körben erre gyanakodjunk, IRÁNY AZ ORVOS!

  1.        IVARPROBLÉMÁK

Sokan összekeverik a mellépisilést a jelölgetéssel, vagy egyszerűen csak nem látják át annak a jelentőségét, hogy mit jelent egy macska számára a terület, a birtoklás, az uralkodó szagok. Egy ivaros cica például agresszióból végigjelölheti a lakás számos pontját, ha a lakáson kívül (földszinti lakás vagy kertes ház) más, környékbeli ivaros macskák járőröznek. Ugyanez megtörténhet, ha új lakót hozunk a házhoz (akár embert, akár állatot). Egy ivartalan cica is elkezdheti összepisilni a lakást, ha ivaros társ érkezik mellé, hiszen annak szagmintája jóval erőteljesebb az övénél, és ez ösztökélheti őt arra, hogy egyre több és több minta elhelyezésével jelölje ki újra és újra saját területét. Az ivartalanítás nemcsak ebben a kérdéskörben javallott, hanem minden körülmények között, hacsak a cica egészségi állapota nem tiltja a műtét elvégzését, javasoljuk ennek mielőbbi megtörténtét, akár még a tüzelés/bagzás kezdete előtt!  És NEM, a cica nem szeretne anyuka/apuka lenni a kasztrálás előtt. Nyugodtan végeztessük el a műtétet, amint a cica eléri a kívánt súlyt (2 kg), ami biztosítja a biztonságos altatást/bódítást. Szóval csak semmi szex! ;)

  1.        ROSSZ BEIDEGZŐDÉS

Igen ritka, de előfordulhat, hogy a cica egyszerűen rosszul sajátította el a szobatisztaság alapelveit. Ezen könnyen segíthetünk, ha türelmesek vagyunk vele. Érdemes a megszokott 1 alom helyett akár 4-5 vagy még több plusz almot kihelyezni a lakás több pontján, különös tekintettel azokra a helyekre, ahol a cica helytelenül végzi a dolgát. Ezzel párhuzamosan alapos takarítással és szagtalanítással semlegesítsük azokat a helyeket, ahova korábban helytelenül oda pisilt vagy kakilt. Az új alomtálakat fokozatosan, lassan, egyesével szüntessük meg, a végén meghagyva egy vagy két végleges almot. Ez egy több hetes procedúra, de megéri. Ha van rá lehetőség, érdemes összekötni jutalomfalatos tréninggel, azaz pozitív megerősítéssel is, tehát amikor a cica megfelelő helyre produkált, utána kapjon valamit, amit nagyon szeret.

Ha újfajta almot, vagy a régitől eltérő formájú alomtálat szeretnénk bevezetni a cicánál a köztudatba, azzal is legyünk óvatosak: vannak cicák, akik a kristályos alom tapintását nem kedvelik, más cicák az illatosított alomtól másznak a plafonra, és vannak olyanok is, akik nem hajlandóak bemenni a fedeles budiba – utóbbin könnyen segíthetünk azzal, ha egyszerűen levesszük a lengőajtót, vagy az egész fedélrészt. Fogadjuk el, hogy a cicának is lehetnek elképzelései és igényei a neki szánt mellékhelyiséggel kapcsolatban! 

 

  1.        LELKI PROBLÉMÁK – avagy a 99%

Igen, mindenki jól olvasta, moalom08.jpgst valószínűleg sok olyan olvasót elveszítünk, aki számára a cica haszonállat, vagy „kint a helye”, illetőleg „ez csak egy macska”. Nos, a cicák rendkívül érzékeny állatok. Elképesztően jól veszik a gazdi rezgéseit, és nagyon jól fordítják le azokat saját nyelvükre. Mivel a cica sosem közli az érzéseit annyira látványosan, mint egy kutya, nem ugrál, mikor hazaérkezünk, nem kezd vidám nyivákolásba, mikor belépünk az ajtón, nem csóválja a farkát és liheg, miközben simogatjuk, ezért talán sokan közönyös állatnak gondolják a cicákat, pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnének! A cicák pontosan tudják, mi folyik körülöttük, nagyon pontosan meg tudják fogalmazni saját maguknak, hogy a körülötte élő emberekkel milyen a viszonyuk, és ebből bizony adódhatnak olyan problémák, amikre lehet, hogy soha nem gondolnánk, mikor arra a profán kérdésre keressük a rejtélyes választ, hogy vajon „miért hugyozott a macska az ágyamba”.

A cica alapvetően nyugodt állat, ezért őt valójában frusztrálja, ha körülötte valami nem úgy történik, ahogy azt ő megszokta. Számos oka lehet annak, aminek a megoldását a macska abban látja, hogy látványosan rossz helyre ürít. Na de nézzük, mik lehetnek ezek az okok!

4.1   Trauma

Szakítás, költözés.Válás. Valaki meghalt. Átrendezted a lakást. Új állatot hoztál mellé. Szültél egy gyereket. Váltogatod a pasijaidat/nőidet. Mindig más. Nincs biztos pont. Ez a cica életében olyan traumát jelenthet, amit mindenképpen szeretne jelezni feléd. Hogy valami nincs rendben, valami nem tetszik neki.

4.2   Feszültség

Szorongsz. Görcsölsz. Idegeskedsz. Félsz valamitől. Folyton a fejed fölött lebegő anyagi problémáid vannak. Nem úgy működik a párkapcsolatod, ahogy szeretnéd. B@szogat a főnököd. Túl nagy a nyomás a munkahelyeden. Vagy a szüleid felől. A párod felől. Csendes őrjöngés, amit tán kifelé nem is mutatsz, hiszen ritkán szakad el a cérna, de attól még a rossz érzés felőröl, folyton eszedbe jut, és csak úgy árasztod magadból a negatív energiákat. A cicák érzik ezt, és tudják, hogy valami nincs rendben. Ez is tankönyvi esete lehet a mellépisilésnek.

4.3   „Valaki nem szeret”

Az egyik leggyakoribb oka annak, ha a cica nem szobatiszta, az az, hogy valaki olyannal él együtt, aki nem fogadja el őt 100%-ban. Valaki, aki nem pont úgy tekint a cicatartásra, mint kellemes „hobbira”. Aki csak elviseli a cica közelségét, de valójában nem igazán szereti. Valaki, akit idegesít – ha nem is nyíltan - a cica jelenléte. A szőre. A szaga. A hangja. A korai ébresztők. A kötelezettségek. Valaki, aki számára a cicatartás nem csak móka és kacagás, nem csak bársonyos bunda és dorombolás, nem csak dörgölőzés, hanem inkább nyűg, teher, kínlódás, lemondás. És kapaszkodj meg: ez a valaki AKÁR TE IS LEHETSZ! 

MIT LEHET TENNI?

alom05.jpgElőször is: üljünk le, és gondoljuk át, hogy a fentiek közül melyik lehet az az ok, ami a cicánkból kiváltotta ezt a nekünk nem tetsző viselkedést. Ha ez megvan, az már fél siker.

Másodszor: ne büntessünk. Minél többet idegeskedünk amiatt, hogy a macska megint mellécsinált, minél többet kiabálunk vele, minél inkább megbüntetjük, annál rosszabbul fogja érezni magát, és annál inkább csinálni fogja. Ez nem vicc, ez tényleg így van, ezért ezzel egyáltalán semmire nem megyünk.

Harmadszor: változtassunk a hozzáállásunkon. Ismételjük együtt: „A cica nem rossz, a cica segítségre szorul. A cicának problémája van, és én segítek neki megoldani.” Hülyén hangzik – el tudjuk képzelni, mennyire – de tényleg baromi sokat számít, hogy hogyan fogjuk fel a dolgot. A cica nem a mi bosszantásunkra pisili le az ágytakarót, ettől a rendellenes viselkedéstől ő is ugyanúgy szenved, mint mi. Attól szenved, hogy hiába tette tele meglepetéscsomagokkal a fürdőkádat vagy a lepedőt, hiába tisztelte meg a frissen mosott és vasalt ruháidat, Te egyszerűen NEM VESZED ÉSZRE, hogy figyelemre vágyik!  

Tehát fogjuk fel úgy, mintha mi lennénk a cica terapeutája. Gondoljuk végig, mi lehet az ok, és ennek szellemében igyekezzünk megoldást találni rá. A megoldás lehet a 3-as pontban leírt technika mellett az, ha odafigyelünk a cicára, ugyanis ha kellő figyelemmel viseltetünk az irányába, meg fogunk tanulni MACSKÁUL, és ez gyorsabban vezethet minket a megoldás irányába, mint gondolnánk!

A fenti cikk megszületéséhez elengedhetetlen volt álmatlan éjszakákon át Jackson Galaxy – Pokoli macskákat nézni, és elengedhetetlen volt az a tapasztalás, amit a cikkíró a saját cicájával élt át. A fenti tanácsok sikerét megtörtént esetek bizonyítják.

A CICÁK NEVÉBEN IS KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! 

 agens.png

4 komment

Címkék: macska szobatisztaság ápolás tartás


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr746509925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csúka 2014.07.17. 12:21:50

Kedves Cicatappancs FC!

Én, mint macskaimádó, ilyen részletes és hasznos információkat tartalmazó cikkel még nem találkoztam! Gratulálok a hozzáértő íráshoz! Üdvözlettel!

toth_lilla_eszter 2015.05.03. 09:00:53

Én csak azt nem értem, hogy a szerző miért gondolja azt, hogy a cica méltónak tart minket arra, hogy komkommunikáljon velünk, hiszen ő az egyetlen házi állat, aki minket választott maga mellé és nem fordítva.
Én a saját cicáimnak hálás vagyok azért, hogy eltűrnek maguk mellett :-D <3

Adrienn Törköly 2015.12.29. 17:08:03

Elképesztően jól sikerült ez a cikk és nagyon hasznos volt. Köszönöm :)
süti beállítások módosítása