HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.02.24. 08:38 Benyeszke

A cicagazdik leggyakoribb hibái

Az első cica örökbefogadása nagy lépés, amit nem szabad elkapkodni. Habár sokan úgy gondolják, hogy a macskák a jég hátán is megélnek, ez nem egyenlő azzal, hogy semmilyen törődést nem igényelnek. Mielőtt berohannánk az üzletbe, hogy megvegyük azt a drága kiscicát az ablakban (ami már önmagában is hiba), adjunk időt magunknak, gondoljuk át a döntést jó alaposan, így elkerülhetjük az alábbi, újdonsült gazdik által gyakran elkövetett hibákat. Az eredmény egy boldogabb és egészségesebb élet lesz egy másik élő, érző lénnyel, olyan, amilyenről még csak nem is álmodtunk korábban!

1. Elkapkodott örökbefogadás

Ha hirtelen ötlettől vezérelve veszünk meg egy új táskát vagy felsőt, majdnem mindig visszavihetjük, ha kiderül, hogy rossz a színe, vagy nem jó a méret. Ilyenkor nincs semmi baj, a táska valószínűleg nem szenved a visszautasítás miatt. De egy macska – egy élő, érző lény - örökbefogadása teljesen más tészta, hiszen ő a család tagja lesz.

Egy cica örökbefogadása hosszú távú döntés, ennek megfelelően körültekintően kell meghozni.

2. Nem mérjük fel a felelős állattartás költségeit

Egy macska örökbefogadása hasonlatos egy gyermek örökbefogadásához. Egy felelősségteljes, gyermekek örökbeadásával foglalkozó ügynökség biztosan nem adna annak a családnak gyereket, amelyik anyagilag nincs arra felkészülve, hogy a legjobb ellátást adja a kicsinek. Habár előfordul, hogy a menhelyek vagy macskamentő csoportok nem végeznek hasonló előzetes felmérést, mi mégis tartozunk annyival az állatnak, hogy az alapvető igényeit kielégítsük, továbbá, hogy fel legyünk készülve a vészhelyzetekre is.

3. Elmaradt ivartalanítás

Az interneten nap mint nap találkozhatunk segélykérésekkel azoktól, akik nem ivartalaníttatták a macskájukat: ivaros kandúrok, amelyek minden elérhető felületet levizelnek, és megszöknek a házból, hogy más macskákkal verekedjenek; ivaros nőstény macskák, amelyek felverik az egész házat az éktelen vernyákolással; és a legrosszabb, a „meglepetés” kiscicák, nem várt almok. A túlnépesedett macskapopuláció önmagában ok az ivartalanításra, ha ehhez hozzáadjuk azokat a súlyos betegségeket, szövődményeket, amiknek az esélyét csökkenti vagy teljesen megszünteti a beavatkozás, nem marad ok, amiért nem kellene elvégeztetni.

4. Nem megfelelő állatorvosi ellátás

Habár a cicák többsége gyorsan felépül a kisebb betegségekből, nagyon hamar meghalhatnak, ha egy életveszélyes helyzetet nem veszünk észre. A macskáknak szükségük van oltásra, éves orvosi ellenőrzésre, és mindenképpen azonnal állatorvosi ellátásra, ha betegek lesznek vagy megsérülnek.

Igyekezzünk minél hamarabb kiválasztani a megfelelő állatorvost!

5. Rosszul megválasztott eledel

Ha olcsó macskaeledelt veszünk, a megtakarított pénz többszörösét költhetjük állatorvosi ellátásra. A macskák alapvetően húsevő állatok, jó minőségű fehérjeforrásra van szükségük. Semmi szükségük gabonára, amit sok állateledel-gyártó használ, azaz az olcsó fehérjét nyújtó kukoricára. Érdemes megtanulni, hogy válasszunk jó minőségű eledelt, és vegyük a legjobb márkát, amit anyagilag megengedhetünk magunknak. Előfordulhat, hogy a cica kevesebbet fog enni a jobb minőségű tápból, mert azt nem kell falni, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson.

6. Karom eltávolítás tájékozódás nélkül

A kezdő macskatartók sok esetben bedőlnek az állatorvosi kérdésnek: „Eltávolítsuk a cica karmait az ivartalanító műtét során?”. Néhány állatorvos rutinműtétként kezeli a karmok eltávolítását, míg macskamentők kegyetlen, embertelen és szükségtelen beavatkozásnak tartják. (Magyarországon ez az eljárás hál’ istennek nem túl gyakori, ám az Egyesült Államokban sajnos sok macskának távolítják el a karmait műtéti úton – a szerk.)

7. A cica szabadon garázdálkodhat a házon kívül

Sok ember vallja azt, hogy a macskáknak szükségük van szabadságra, friss levegőre, vagyis kinti életre, míg mások számos jó példával bizonyítják, hogy a macskák nagyon is boldog és egészséges életet élhetnek egy lakásban is. Vitathatatlan, hogy a kinti veszélyek nem leselkednek egy lakásban tartott állatra. Szerencsére számos megoldás létezik arra, hogy a cica a kinti és a benti létet is megtapasztalja, miközben biztonságban és boldogan él.

8. Az alom nem megfelelő karbantartása

A macskák folyamatosan használják az almot, ha az megfelelően tisztán tartott, nem illatosított, illetve nem kellemetlen a tapintása a cica lábának. Az alom megfelelő tisztán tartása biztosítja, hogy macskánk ne mellőzze az alom használatát, és máshol intézze dolgát. Még így is előfordulhat, hogy a macska nem az alomba végzi el a dolgát, pedig nem beteg. Ebben az esetben ellenőrizzük az alom tisztaságát, illetve gondoljuk át, nem tettünk-e olyat, amivel felbosszantottuk kedvencünket.

Ellentmondás: Ha a gondos takarítás ellenére a cica hirtelen az alomtálca mellé vizel, azonnal gondoljunk húgyúti problémára, ami állatorvosi vészhelyzet. A macskák ebből a szempontból rendkívül megbízható állatok, azonnal jelzik, ha gond van az ürítés bármilyen formájával.

9. Tulajdonként kezelni a cicát

Amikor valaki csatlakozik a macskaszeretők és macskatulajdonosok népes táborához, rájön, hogy sok esetben inkább családtagként, semmint háziállatként beszélünk a cicáinkról. Természetesen jogilag egy macska tulajdonnak minősül, de a dolog nagyjából véget is ér a jogi megfogalmazásnál. Egy macskát körülbelül annyira lehet birtokolni, mint egy másik embert. Ha ezzel eddig nem lettünk volna tisztában, nem kell félni, a cica pillanatok alatt helyreteszi a sorrendet. Összességében nagyon sok cicagazdi arról számol be, hogy inkább a cica birtokolja őket, nem pedig fordítva!

10. Nem engedni, hogy egy macska macska legyen

A macska nem gyerek és nem kutya. A macskák egyedi viselkedése, a természetes ösztöneik azok, amik rendkívül megnyerővé teszik az ember szemében. Ugyanakkor néhány jellemvonásuk pont azért lehet idegesítő, mert nem értjük meg az igényeiket. A macskák azért másznak fel magas helyekre vagy élesítik a karmukat, mert macskák (szükségük van a préda elejtéséhez a magasról rávetődésre, a karmaikat pedig állandóan tisztogatni, koptatniuk kell), és nem azért, mert makacsok vagy engedetlenek. A mi dolgunk az, hogy a megfelelő módon alkalmazkodjunk az igényeikhez.

Forrás: http://cats.about.com/od/newtocats/tp/topmistakes.htm

1 komment

Címkék: tartás


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr924191341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.03.26. 02:58:23

Hát igen, szokás mondani, hogy az embernek nincs macskája - a macskának van embere!!!
süti beállítások módosítása