HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.03.02. 08:04 Benyeszke

Miért tartjuk fontosnak az ivartalanítást?

Azt gondolom, hogy addig nem beszélhetünk felelős állattartásról Magyarországon, amíg az ivartalanítás témaköre a következő reakciókat váltja ki:

- Nem vagyunk mi olyan barbárok, a kiscicák úgyis elpusztulnak, ami meg nem annak eddig is találtunk gazdát (35 körüli házaspár)

- Hát azt vidéken nem szokták (30 körüli nő, ellenben kiásott gödörbe temetik az élő kiscicákat)

- Na hát ezt biztos nem herélik ki! (30 körüli férfi, szinte fogta a saját heréit a mondat közben)

- Szerencsére jó sok kutya van a környéken, azok elintézik (20 (!) év körüli lány)

A legdurvább az egészben az, hogy ha bármelyik fenti reakcióra egy picit is megrándul az arcom, egyből kikiáltanak bolond macskás nőnek, pedig ebben a helyzetben távolról sem én vagyok a bolond.

Mit kell tudni az ivarzásról?

A nőstény macskák 6-9 hónapos kor között válnak ivaréretté. Ekkor az állat tüzelni kezd. Na most a tüzelő nőstény macska viselkedését szerintem hatékonyan lehetne használni kínvallatáshoz. A cica olyan elképesztő hangokat ad ki, amit nem lehet hosszú távon elviselni. Emellett pedig ne felejtsük el, hogy minél tovább marad el az aktus, az állat annál jobban szenved és teljesen kifordul magából. Folyamatosan vernyákol, forog, hempereg a földön, a feneke folyton az égben van, és levakarhatatlan. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy az állatok, és így a macskák nem kötik össze érzelmekkel a szexuális aktust. Tüzelés közben a nőstény macska semmi mást nem érez, mint nemi vágyat. Ha pedig megtermékenyül, a vágy elmúlik. Viszont ha nincs megtermékenyítés, a tüzelés folytatódik, 1-2 hétig tart, 1-2 hetes szünetekkel.

A kandúr macskák 8-10 hónapos kor között válnak ivaréretté. Ennek a legelső és legfontosabb jele a vizelet. Az ivarérett kandúr macska vizelete kurva büdös. És a macskát nem érdekli, hogy a kanapé az kanapé, ő megjelöli. A falat is. A sarkokat is. A virágágyást is. Mert kijelöli a területét. A vizelet szagát gyakorlatilag nem lehet teljes egészében eltüntetni ha egyszer megtörtént a jelölés. Érdemes még ennek a megkezdése előtt cselekedni.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a kandúr macskák ivarzáskor több négyzetkilométernyi területet járnak be, folyamatosan jelölnek, keresik a nőstényeket, és közben egymással harcolnak. Méghozzá komolyan. Nem véletlen, hogy az elütött macskák többsége ivaros kandúr, mivel párzási időszakban a macskák se lát-se hall állapotban vannak és ez nagyon veszélyes. Egyrészt szeretett cicánk könnyen egy autó kerekei alatt végezheti, vagy nagyon súlyos sérüléseket szerezhet más macskákkal vívott harcok során. Az esetlegesen összeszedhető fertőző betegségek sora már csak hab a tortán. Tehát ha kedvencünk hazatér – ha egyáltalán hazatér – egy 1-2 hetes „túráról” akkor jó eséllyel tetemes orvosi költségekre számíthatunk, a cica ijesztően lesoványodik, kimerül és beteg lesz. Nem mellesleg pedig ki tudja hány alomért felelős. Mert ne felejtsük el, a kandúr macska és a gazdája is felelős a nemkívánatos almokért.

Emellett fontos tudni, hogy a „kedves” szomszédoknak mennyire sok kellemetlenséget okoz a párzó macskák által rendezett koncertsorozat. Elképzelhető, hogy némelyik szomszéd ezt egy idő után megunja, ekkor jöhet a méreg, az ásó vagy egyéb más eszköz.

Emberi hasonlat?

Kedves férfiak, akik ódzkodtok az ivartalanítástól. A macska nem köti össze semmilyen érzelemmel a saját férfiasságát, nem lesz kevésbé kandúr vagy „férfi” attól, ha ivartalanítják. Súlyos hiba azért ivarosan hagyni egy kandúrt, mert emberi tulajdonságokat, érzelmeket képzelünk a macska nemisége mögé. Nagyon fontos különbség az ember és az állat között, hogy az ember – normális esetben – képes az önmegtartóztatásra és nem kizárólagosan az utódnemzés miatt él nemi életet. A macskák KIZÁRÓLAG utódnemzés miatt csinálják. (Aki pedig értelmes férfiember létére a saját heréire gondol, amikor szóba kerül a kandúr ivartalanítása, az megérdemli és toll a fülébe.)

Ugyanez igaz a nőstényekre is. Tévhit, hogy az a legjobb ha legalább egyszer hagyjuk elleni a cicát, ettől nem lesz jobb neki, és nem mellesleg lesz néhány kiscica is akik egy idő után biztosan feleslegesek lesznek. Az ivaros nőstény macska a rengeteg utód mellett sokkal hajlamosabb az ivarszervi (emlő, méh, petefészek) rákbetegségekre mint az ivartalanított egyed. A nőstény macskának nincs nőisége, női tudata, nem köti össze a nemiségét olyan érzelmekkel mint az ember.

Ha mindenáron össze akarjuk hasonlítani az embert a macskával, nézzük ezt a hasonlatot: ha az embernek folyamatosan begyullad a mandulája, évekig gyakran beteg, nem tud nyelni, később még rosszabbra is fordul a dolog, megváltás, amikor végre eltávolítják, akár ébren, akár altatásban. Néhány óráig, napig biztosan kellemetlen, de ez semmi a folyamatos küszködéshez képest.

Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, a cicák számára az ébredés utáni kóválygás a kellemetlen, de ez néhány óra alatt elmúlik, majd a seb egy hét alatt begyógyul. Utána nincs több vizelés, vernyogás, zaklatás és jó eséllyel hosszú-hosszú évekig élhetünk együtt kedvencünkkel.

Ivaros nőstény

·         tüzelés 1-2 hetes időközönként 1-2 hétig

·         a tüzelés addig folytatódik míg az aktus meg nem történik

·         nemkívánatos almok

·         nagyon hajlamos az ivarszervi rákra

·         fertőző betegségeket szed össze akkor is ha oltott!

·         bőr- és egyéb sérüléseket, fertőzéseket szed össze

·         kimerül a folyamatos vemhességtől és a kiscicák gondozásától

 

Ivaros kandúr

·         büdös vizelet

·         agresszivitás

·         napokra, hetekre eltűnik

·         elüti egy autó

·         fertőző betegségeket szed össze akkor is ha oltott!

·         bőr- és egyéb sérüléseket, fertőzéseket szed össze

·         nemkívánatos almokat „gyárt”

·         hajlamos az ivarszervi rákra

 

Ivartalanított nőstény

·         nem tüzel

·         az ivarszervi rák kockázata 90%-kal (!) csökken

·         nem lesznek véletlenül kiscicák akikkel nem tudunk mit kezdeni

·         nem lesz kevésbé „nő”

 

Ivartalanított kandúr

·         nem jelöl a vizeletével

·         nem lesz kevésbé „férfi”

·         a vizelete nem büdös

·         megnyugszik

·         nem hajtja a vére

·         az ivarszervi rák kockázata 90%-kal (!) csökken

 

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr554283727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna172 2012.03.26. 21:15:44

@Zénócska: szerintem marad valami, nekem egy ivartalanított kandúr macskám van (5éves),és egy időben ellopkodott egy plüss kutyát(!!:), és azt akarta meghágni,és verekszik is környékbeli macskákkal, de nem jelölget, nem csavarog, a verekedés is sztem csak a területvédés miatt lehet, és kb 1 éve már nem lopkodja a "barátnőjét"

ojsika 2012.04.09. 21:18:25

Szia! Az én kislány cicusom Pompadour, májusban lesz 1 éves. Jövő héten viszem ivartalanítani. Múlt héten kértem időpontot a műtétre, és rá pár napra kezdett tüzelni a kisasszony. Nagyon szenved szegény, a hangos nyávogás, purrogás, dörgölőzés, emelgeti a farát... éjjel-nappal. most 2 napja. Az lenne a kérdésem, mivel segíthetnék vajon rajta? hogy másfél hétig, a műtétig könnyebb legyen mindkettőnknek. próbáltam simogatni, de úgy tünt, inkább felhergeli a dolog. Inkább ne is nyúljak hozzá? Vagy azzal nem ártok? Válaszod előre is köszi!

EszterKinga 2012.05.16. 21:05:58

Nagyon jó cikk! A reakciók nem semmik, csak azt nem értem, aki elássa a kiscicákat, bedobja egy másik kertbe, vagy hagyja, hogy egy kutya széttépje, miért tartja ezt humánusabb megoldásnak az ivartalanításnál. Gyerekkoromban hozzánk is bedobtak egy zacskóban hét kismacskát, szinte újszülötteket, próbáltuk őket etetni, meg a kutyánk is szárnyai alá fogadta őket, de sajnos hiába. Olyan furcsák az emberek...
ojsika, ha nem haragszol, hogy a cikk íróját megelőzve én is válaszolok, az egyik ismerősöm ugyanezen a problémán macska-fogamzásgátlóval segített, ami hatásos volt, mert elmúltak a tünetek. De az igazat megvallva, állatorvosi véleményt még nem hallottam arról, hogy ez mennyire ajánlott, mindenesetre tény, hogy létezik, legális is :), csak nyilván ez is költséggel jár, de talán megfizethető.

EszterKinga 2012.05.16. 21:06:32

Jaj, most látom, hogy azóta már biztos nem aktuális a dolog :) Bocsi!

bandika gazdája 2012.05.17. 11:33:32

1. A fogamzásgátló ideiglenes megoldásnak jó, de előbb-utóbb gennyes méhgyulladást okoz az estek 75%-ában, amibe a cica belepusztulhat. (És a kezelése is drágább mint a műtét. Már ha egyáltalán észreveszed kinti cicánál.)
2. A nem ivartalanított cicák előbb-utóbb "eltünnek", mert valahol csavargás közben baleset (autó, kutya, stb.) éri őket. Bár gondolom ahol fogyóeszköz, ott nem nagyon zavarja őket ez a tény.
süti beállítások módosítása