HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2011.11.29. 09:21 Benyeszke

Belső élősködők

„Ha ez a cica kap féreghajtót, az otthoninak is be kell adni egyet ma, fontos, hogy az egy háztartásban élő állatok egyszerre legyenek féregtelenítve.”

Ez az a mondat, ami tavaly október óta beleégett az emlékezetembe. Történt ugyanis, hogy Bogyó (vörösiszapos mentett) cica az iszapkatasztrófa után nem sokkal hozzánk került második cicának. Mivel az iszapot leszámítva egészségesnek nézett ki, az állatorvos se tett egyebet az általános vizsgálaton és a féreghajtáson kívül. Mi pedig kaptunk egy féreghajtó tablettát az otthoni cicának, Benyesznek. Benyesz lehetetlen alak ha gyógyszerről vagy orvosról van szó, természetesen nem sikerült beadni a gyógyszert, de akkor nem gondoltuk, hogy ebből baj lehet. Pedig lett.

Benyesznek jó szokása, hogy ha nincs rendben a gyomra vagy a széklete akkor az alomtálca mellé ürít a vécé kövére, hogy lássuk mi a baj. Nos ezen a nevezetes napon, körülbelül két héttel a fenti orvosi látogatás után bementem a helyiségbe és megláttam amit soha nem akartam. Benyesz széklete véres és nyálkás volt, négy nagyjából 5 centis féreggel megspékelve. Hányingerrel küszködve zokogni kezdtem, majd hívtam az állatorvost, aki nagyon kedves volt és még aznap beadta a tablettát a macskának. Emellett azt tanácsolta, hogy néhány hétig nagyon körültekintően abajgassuk a jószágokat, mert az élősködők egy része emberre is veszélyes lehet. (pl. Giardia) Szerencsére nem lett semmi bajunk, Benyesz is rendbejött, de az eset óta a fenti mondat a mantrám.

De hogyan is történik mindez valójában?

A macskák belső élősködői nemcsak kifejlett formában jelenthetnek veszélyt kedvenceinkre, hanem peteként is. Ugyanis ha két cica összekerül és az egyik féregpetéket ürít, a másik meg ugyanabba az alomba beleszagol vagy belelép, akkor a peték máris új gazdához vándorolnak, majd kikelnek és fejlődnek a cica emésztőrendszerében. Ezután a férgek egy bizonyos fejlettség után széklettel ürülnek a szervezetből.

Az azonos időben történő féreghajtás azért fontos, mert így hiába folyamatos a peték ürítése (persze csak ha vannak egyáltalán), azok a másik cicában sem maradnak meg a tabletta miatt.

Ha a férgesség nagyon súlyossá válik, a cica jelentős súlyt veszít (mivel az elfogyasztott táplálékot valójában a férgek eszik meg), széklete híg, véres és nyálkás lesz miközben a férgek folyamatosan ürülnek és legsúlyosabb esetben már az emésztőrendszeren kívül, például a szemben is megjelenhetnek az élősködők.

A féreghajtás évente ajánlott lakásban tartott és háromhavonta kijárós vagy kinti cicáknak. A legegyszerűbb módja a tabletta, amit az állat torkán le kell nyomni, de jó hír a renitens macskával rendelkezőknek, hogy már létezik nyakba csepegtethető szer is, ami ugyanolyan árban van mint a tabletta. Ezt a nyakszirt bőrére kell nyomni, kevés szőrhullással jár, de inkább ez, mint a többórás reménytelen küzdelem a tablettával.

Felelős gazdiként a rendszeres féreghajtás az éves állatorvosi ellenőrzéssel együtt kötelesség, és ebben az esetben nemcsak a cica egészsége, hanem a saját és családunk egészsége miatt is.

Bővebb információ a férgességről: http://www.szegediallatorvos.hu/jo-tudni/kutyak-es-macskak-fontosabb-parazitozisai

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr243420681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása