HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.02.21. 08:32 Benyeszke

A macskák helyes táplálása - receptekkel

Segítség a segítőknek címmel tartott konferenciát 2011 őszén a Vigyél haza alapítvány. Ennek keretében dr. Volszky Mónika, a MÁOK Klinikai Dietetikai Tagozatának tagja tartott igen hasznos gyakorlati tanácsokkal, receptekkel is kiegészített előadást.

Ebből kiemelnénk a macskákra vonatkozó néhány megállapítását:

- A macska számára az evés az emberrel szemben nem kulináris élmény, hanem létszükséglet, életfenntartó tevékenység,
- sem a kutya, sem a macska tápcsatornája, testfelépítése, tápanyagigénye NEM azonos, még csak nem is hasonlít az emberére,
- a macska RAGADOZÓ, tápcsatornája rövid, ezért kevés növényi részt tud emészteni, fogazata (30 foga van az ember 32 fogával szemben) a megragadást, a tépést, és minimális rágást szolgál,
- nyála nem tartalmaz emésztő enzimeket, tehát a szájban nincs előemésztés, a táplálék lebontása, mint az embernél, ízlelésben nincs szerepe a nyálának, nyelvének (pl. az édes ízt egyáltalán nem érzékeli)
- a macska a szagokra érzékeny!

A macska táplálékának elkészítésekor arra kell figyelni, hogy

- langyos legyen a nedves tápja
- 70%-ban fehérjét és zsírt tartalmazzon (idősebb korban is 50% legyen)
- szénhidrátot minimális mennyiségben tegyünk bele.
 
Nagyobb mennyiséget nem szabad egyszerre adni, mert előfordulhat, hogy kihányja. Ez nem betegség tünete. A macska a lenyelt szőr, és a gyomrában keletkező szőrlabdák miatt egyébként is szokott hányni.

A kutyák zsírigénye alacsonyabb a macskákénál, ezért nem szabad a macskát kutyatáppal (sem szárazzal, sem nedvessel, azaz konzervvel) kínálni. Természetesen fordítva is igaz a dolog, a kutya sem emészti jól a macskatápot.

A rostoknak jótékony hatása lehet diétázáskor, az idős macskák renyhe bélműködésének javításához, a gázok, toxinok megkötéséhez. Ezt kevés reszelt alma hozzáadásával is elérhetjük.

A víz a macska számára nagyon fontos. Hiánya sok kárt okozhat a szervezetének. 10 % vízveszteség már súlyos, 20 % pedig halálos. Ezért különösen nyáron kell figyelni, hogy mindig álljon a macska rendelkezésére megfelelő mennyiségű, tiszta ivóvíz. Akkor is, ha számunkra kevésbé feltűnő a csökkenése. A napi vízszükséglet 0,3-0,5 dl, amit a nedves táppal is magához vehet.

Az ásványi anyagok szintén lényegesek, de orvosi javaslat nélkül ne kezdjen hozzá senki! A kalcium túletetés rendellenes csontozatot okozhat, a C vitamint a macska és a kutya szervezete is maga állítja elő, ezért külön nincs rá szüksége.

Nyers húst adni tilos! Zöldségfélékből a reszelt nyers sárgarépa, alma kerülhet kis mennyiségben az ennivalóba. Olajos magvak közül a lenmagot terápiás céllal lehet alkalmazni bélgyulladás, hasmenés esetén.

A tehéntej nem megfelelő a macskának, a kölyköknek sem. Ha nincs tejpótló tápszer, akkor az árván maradt kismacskák kaphatnak házi keveréket:

4 dl kecsketej (végső esetben tehéntej)
2 db tojássárgája
50 gr kukoricaolaj,
450 gr sovány túró
5 csepp multivitamin

Ezt 2 hetes korig lehet cumisüvegből adni a kicsiknek 2-3 óránként, éjszaka is. Legyen kéznél szemcsepp a fertőtlenítésre, és minden etetés után forró vízzel fertőtlenítsük az üveget, fecskendőt vagy szemcseppentőt. 4 hetes kortól át lehet térni a kicsik normál etetésére. Mivel a bélsár ürítése a kölyköknél még ekkor nem működik, olajos vattával kell masszírozni a végbélnyílás felé a picik hasát, úgy, ahogyan az anyamacska is nyalogatja őket.

A 4. héttől házilag összeállított élelem arányai:

400 gr főtt darált hús
200 gr sovány túró
200 gr májkrém
50 gr főtt rizs (esetleg búzadara)
50 gr főtt zöldség
kevés főtt tojást is lehet hozzátenni
+ só (kevés)

A 8. héttől 3 hónapos korig az a lényeges, hogy 70% állati és csupán 30% növényi táplálék kerüljön a kölykök elé.

Gyakori panasz, hogy a kismacskák hasmenésesek lesznek. Ez bekövetkezhet a hirtelen táplálékváltástól, a romlott ételtől (nyáron soha ne hagyjunk a tálban maradékot!), a túl sok ennivalótól. Ilyenkor kell a folyadékot hidegen adni, ami csökkenti a hasmenést. A Normaflore pedig rendezi a bélflórát. Súlyosabb esetben azonban vigyük a kölyköket orvoshoz, mert betegség tünete is lehet a hasmenés.
 

Szólj hozzá!

Címkék: etetés


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr744153678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása