HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2011.12.07. 13:02 Benyeszke

A macska vagy a gazdi rémálma? – avagy mindent a fürdetésről!

Először is felmerül a kérdés, hogy kell-e egyáltalán a cicákat fürdetni, hiszen a napjuk nagy része egyébként is abból áll, hogy saját magukat, egymást, és olykor még minket is mosdatnak. Ha új cica kerül otthonunkba, nagyon egyszerű szemrevételezéssel megállapítható, hogy szüksége van-e egy alapos fürdésre. Az alábbi esetekben javasolt habfürdővel indítani:

  1. A cica láthatóan koszos, sáros, büdös, bundája csupa ürülék, vizelet. Kiscica esetében viszonylag egyszerű dolgunk lesz, felnőtteknél azért készüljünk fel a harcra. A fürdetéshez javasolt cicasampont használni, de ha nincs ilyen kéznél, megteszi egy könnymentes babafürdető is.
  2. A macska bundájára olyan anyag került, ami a szervezetére veszélyes (pl. vegyszer, maró hatású folyadék). Ilyenkor mindenképp legyünk tekintettel arra, hogy a szennyeződés milyen mértékű, került-e már belőle a cica szervezetébe, nincs-e szükség előbb orvosi ellátásra és csak azután a fürdetésre!
  3. Bundája és bőre elhanyagolt állapotban van, esetleg élősködők támadták meg (pl. nagyon bolhás). Fontos tudni, hogy a cica beteg bőre milyen anyaggal érintkezhet, így állatorvossal való konzultáció előtt semmiképpen se essünk neki sima, boltban kapható macskasamponnal, mert az egyébként is sebes bőrfelületet könnyen további irritációknak tehetjük ki vele. Ha a cica csak kicsit bolhás, elkerülhető a fürdetés a különböző élősködők elleni porokkal, cseppekkel, de ha hemzsegnek a kis lakók új kedvencünkben, mindenképp az a leghatékonyabb megoldás, ha lecsutakoljuk őt egy lavór vízben.
  4. A cica hosszúszőrű, bundája bevattásodott. Amennyiben a hosszúszőrű cica kiskorában, rendezett körülmények közül kerül hozzánk, a fürdetés elkerülhető a mindennapos fésüléssel, esetleg kisállatkozmetikus bevonásával. Azonban ha a vattásodás már elkezdődött, nem lesz könnyű dolgunk vele. Bizonyos macskasamponok és humán kozmetikumok azonban alkalmasak arra, hogy a csomókat fellazítsák, bár előre szólunk, nem lesz könnyű menet illatos, bolyhos kis gombolyagot varázsolni az elhanyagolt kiscicából.

Térjünk hát rá a dolog technikai részére, először is: mire lesz szükségünk?

-          nagyméretű lavór vagy kis műanyag kád – ha elég mély a mosdónk, az is megteszi

-          a cica állapotától függően macskasampon, vagy az orvos által előírt fürdetőszer, babasampon, esetleg az újabban divatos és kétségkívül egészségesebb természetes anyagokból készült kézműves termékek (pl. háziszappanok vagy samponkorong)

-          2-3 nagyobb méretű törölköző, jó nedvszívó képességgel

-          bontófésű, hajszárító

Hogyan csináljuk?

Szeretném leszögezni, hogy az egyetlen általam fürdetett macska egy 17 éves himalája perzsa, akivel elég sokszor átestünk már a procedúrán az elmúlt években, így a leírás kissé körülményesnek és hosszúnak tűnhet, ezért előre is elnézéseteket kérem. Először is, ha jót akarunk magunknak és a cicának, ne egyedül álljunk neki a műveletnek (hacsak nem egy 30 dekás kismacskáról van szó). Jó, ha legalább tartalékban ott van plusz két kéz, ami esetleg lefogja a cicát, hiszen bár léteznek igazi vízimádó macskák is, alapvetően a legtöbbük egyáltalán nem szereti a pancsolós mókákat – legalábbis nem azokat, amikben kényszer hatására kerülnek nyakig a vízbe. Lássuk hát, milyen lépésekben kell nekilátni a fürdetésnek. Első és legfontosabb, hogy mindent, amit fentebb felsoroltunk, előre készítsünk elő: ne akkor keressünk alkalmas törölközőt, mikor már kihúztuk a dugót és az ázott macskát a kezünkben tartjuk.

  1. A lavórba vagy műanyag kádba engedjünk annyi kézmelegnél melegebb, de nem forró (!) vizet, ami a cicát ülő állapotban nagyjából derékig, maximum vállig ellepi. Először víz, aztán cica. Óvatosan ültessük be a vízbe, és aki asszisztál, az a biztonság kedvéért tegye az egyik kezét a macska grabancára, másikat pedig a szügyére, felkészülve arra, ha esetleg a macska menekülni kíván. Ügyeljünk arra, hogy a cica fülébe, szemébe, orrába ne kerüljön víz. Nyaktól fölfelé szivaccsal tisztítsuk, ne irányítsunk rá zuhanyt a fejére, mintha hajat mosna, mert csúnyán pórul járhatunk mi is, meg ő is!
  2. Kézzel vizezzük be a cicát, öblögető mozdulatokkal nyakig pancsoljuk be. Figyeljünk rá, hogy valóban mindenhol vizes legyen, kiváltképp hosszúszőrű cicáknál fontos, hogy egészen az aljszőrökig elérjen a víz.
  3. Öntsünk a kezünkbe sampont, vagy vegyük a kezünkbe a szappant (a Lush száraz samponkorongja csodákra képes!), és kezdjük el alaposan bedörzsölni vele a cicát. Nyaktól lefelé mindenhol habozzuk be, különös tekintettel az alhasra és a végbélnyílásra. A lavórban lévő vízzel öblögessük le róla a habot (ha kell, ismételjük meg a műveletet még egyszer), a fején pedig nedves szivaccsal fejezzük be a fürdetést. Ha bolhátlanítunk, számítsunk rá, hogy a bolhák az egyetlen száraz területre fognak menekülni a víz elől, ez pedig a cica feje búbja lesz. Kézzel vagy szivaccsal kényszerítsük őket a vízbe, majd emeljük át a cicát a tiszta vízzel megtöltött kádba.
  4. Érdemes ezt is előre megtölteni nem túl sok vízzel, épp csak az aljára egy kevés ugyanolyan hőmérsékletűvel, mint amiben fürdettük. Alaposan öblítsük le róla a habot és a szennyezett vizet, nyaktól lefelé segítsünk rá zuhannyal a minél alaposabb öblítésre.
  5. Emeljük ki a cicát, húzzuk le róla a víz nagy részét, majd csavarjuk törölközőbe.
  6. Az erre előkészített helyen alaposan töröljük át, amennyire csak lehet. Mivel a bundája sok vizet felszívott, elképzelhető, hogy ehhez több törölközőre is szükségünk lehet.
  7. Rövidszőrű esetén gyorsan szaladjunk át a fésűvel a cica bundáján, majd kezdjük el szárítani, különös tekintettel a hátára és az oldalára! Ha a lakásban nagyon meleg van, és nincs huzat, természetesen nem kell csont szárazra szárítani. Hosszúszőrű esetében itt lesz a legtöbb dolgunk: félig szárítsuk meg a cicát, majd essünk neki bontófésűvel a csomóknak. Folyamatosan szárítsunk és fésüljünk felváltva. Előre szólok, embert és macskát próbáló feladat, és itt is jó, ha kéznél van egy plusz ember, aki elállja a menekülés útját, illetve tartja a hajszárítót, miközben fésülünk.
  8. Ha mindezzel megvolnánk, élvezzük a babaillatú, több árnyalattal világosabb, csillogó bundájú cica látványát, és tűrjük kitartóan a megvető pillantásokat, amiket a merénylet elkövetéséért kapunk!

Mikor csináljuk?

Lehetőség szerint nyáron vagy erős fűtésszezonban, csukott ablakok mellett. Gondoskodjunk róla, hogy a cica semmiképp ne fázhasson meg, alaposan szárítsuk meg legalább a hátát és az oldalát, mert innen tud a legkönnyebben megfázni. Visszatérve azonban a cikk elejére: egy átlagos bundával rendelkező cicát – kiváltképp csak lakásban tartottat – egyáltalán nem szükséges fürdetni, hacsak nem áll fenn a fenti állapotok valamelyike.

Remélem, tudtam néhány hasznos tanácsot adni, de nagyon kíváncsi lennék más módszerekre is. Ti hogyan csináljátok? Kommentbe várjuk a tapasztalatotokat!

Szólj hozzá!

Címkék: macska fürdetés ápolás


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr903445461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása