HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2014.06.30. 13:16 F.Anette

Utazz külföldre kedvenceddel!

Tappancsok!

Ez a cikk azoknak szól, akik külföldön élnek vagy tervezik a költözést és szeretnék kisállatukat is külföldre költöztetni. Itt összefoglaljuk neked a szükséges tudnivalókat, mielőtt kedvenceddel külföldre indulsz.

A cikk leginkább az Európai Unión belüli szállítási feltételeket foglalja össze az új 2014.05.25-ös jogszabály változással.

A további országok szabályait itt találod: http://maok.hu/

Lássuk mik a szükséges lépések, mielőtt kisállatunkat külföldre vinnénk:állatútlevél.jpg

  1.        Állatorvosodnak az állatot egyedi azonosítóval, azaz mikrochippel kell ellátnia, majd a chipet regisztrálnia a rendszerben. Amennyiben menhelyről örökbe fogadott állatod van, és tudomásod szerint már van benne chip, ennek regisztrációjáról is feltétlenül gondoskodj, hiszen anélkül az állat nem kaphat útlevelet.
  2.        Az állatorvosodnak ki kell állítania kedvenced útlevelét, melynek borítóján az érvényes jogszabályok szerint szerepelnie kell angolul is a Pet Passport feliratnak.
  3.        Kedvencednek veszettség elleni oltást kell kapnia, melyet a mikrochip behelyezése után érdemes beadatni. Ez az oltást orvosodnak be kell vezetnie kedvenced útlevelébe.
  4.        Az oltás után minimum 21 napot kell várni, mielőtt az állat útnak indulhat, de ez az oltás nem lehet 1 évnél régebbi sem.
  5.        Az indulás előtt minimum 24 maximum 300 órával az állatnak féreghajtáson (Echinococcus) kell átesnie, melyet az állatorvos szintén bevezet az útlevelébe.
  6.        A kisállatot csak megfelelő hordozóban lehet szállítani!

Kisállat útlevelet bármelyik állat kaphat, viszont önmagában az utazásra nem jogosítja fel az útlevél a gazdit. Előtte mindenképpen tájékozódnia kell a szükséges lépésekről. Például a legtöbb, EU-n belüli országba 3 hónapos kor alatt csak bizonyos feltételekkel lehet kisállatot szállítani.

Szállítás földön:

Ma már nagyon sok cég foglcatluggage02.jpgalkozik kisállat szállítással is, de azt tudni kell, hogy sok ország nem tolerálja a kisállat szállítását egy zsúfolt csomagtérben, ahol a szellőztetés sincs megoldva, ezért mindig fordulj a megfelelő céghez, aki szakszerűen szállítja kisállatodat a kért országba, hiszen a furgonnak külön hatósági vizsgával kell rendelkeznie és a sofőrnek vizsgát kell tennie, amit a Magyar Állatorvosi Kamara igazol!

 

 

Szállítás levegőben:utazós2.jpg

Sajnos a légi szállítás szabályai igen változatosak, ami a kisállat-szállítást illeti, ezért minden esetben érdemes tájékoztatást kérni az adott légitársaságtól.

Általánosan a következők a jellemzőek: Repülőn leginkább kis testű kutyát és cicát lehet szállítani. Egyes légitársaságoknál utastérben is szállíthatóak a kisállatok természetesen a megfelelő hordozóban és szabályokkal, mely légitársaságonként változik, az azonban biztos, hogy vemhes és hordozóval együtt 8 kg-nál súlyosabb állatot nem lehet utastérben szállítani.  Ha a csomagtérben utaztatod állatodat, akkor arra kevesebb szabály vonatkozik, ami szintén társaságonként eltérő lehet.

Nagyon fontos megadni a légitársaságnak az állat fajtáját, mert egy gépen egyszerre csak kettő ugyanolyan fajtájú állat utazhat. Egy utas egyszerre csak két állatot vihet magával túlsúlyként, a többi állatot úgynevezett légi áruként tudja szállítani.

Tudjuk, hogy a kisállat-szállítás nem könnyű dolog. Van, aki meg se érzi, viszont van olyan állat, aki egyáltalán nem szeret utazni.  A legfontosabb, hogy már utazás előtt néhány nappal készítsük fel az állatot az esetleges hosszabb útra. Tegyük ki neki a hordozót nyitott ajtóval és hagyjuk, hogy belemásszon, illetve szándékosan tegyük bele és zárjuk be 10-20 percre, hogy szokja a hordozót.

utazós3.jpg

Tegyünk be a hordozóba olyan plédet, törölközőt és játékot, amit az állat használ, de ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk tele a dobozt!

Ha autóval utazunk, vegyünk a cicának hámot és ezzel engedjük ki a kocsiból egy-egy pihenőnél, hogy egy kicsit levegőzzön.

Ha az állat már a hordozó látványától stresszel és feszült lesz, akkor legvégső esetben állatorvoshoz is fordulhatunk, aki indulás előtt enyhe nyugtató beadásával biztosíthatja kedvencünk zökkenőmentes szállítását.

Indulás előtt tehát mindenképpen tájékozódjatok a www.maok.hu hivatalos oldalán!

 

Szólj hozzá!

Címkék: állat macska utazás külföldre


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr646457339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása