HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.02.28. 08:28 Benyeszke

Történetek az ivartalanításról - 1. rész

Az Ivartalanítás Világnapja alkalmából csokorba gyűjtöttük a saját tapasztalatainkat az ivartalanítással kapcsolatban. Az első részben egy problémamentes kandúr és nőstény, valamint egy rejtett heréjű kandúr műtétjéről olvashattok.

Dennis

Dennis cicánál nem vártuk meg az ivarzást, szerettünk volna mielőbb túlesni a műtéten. Összességében elmondhatom, hogy a műtét szó szerint meg se kottyant neki. Ébredés után azonnal bevette a lakást, egy kis kótyagos járást leszámítva semmilyen nyoma nem maradt annak, hogy 12 órával korábban még a műtőasztalon feküdt. Bár Dennis még fiatal (a műtét időpontjában 7 hónapos volt), és ezért feltételezhetően a következő egy évben még számos viselkedési változáson fog keresztül menni, közvetlenül a műtét utáni időszakban (2 hónap telt el azóta) semmilyen változás nem volt észlehető. Aggódó anyukáknak: a cicákat hagyni kell, hogy ébredés után császkáljanak, ha bármi fáj nekik, úgyis abbahagyják - ergo ne kapjunk szívrohamot, amikor frissen műtött cicánk az ágyra próbál felugrani, ha nagyon aggódunk, inkább zárjuk a hordozóba arra a pár órára, amíg ki nem megy az altató hatása.



Szonja

Szonja cicát 8 hónapos korában ivartalaníttattuk. Nem volt könnyű keresztülvinni az akaratomat, miszerint a cicát még az első tüzelés előtt megműttessük - nehéz az ember élete egy zoológus élettárs mellett. Szerinte a természetbe nem szabad beleszólni, és bár szaporulatot ő sem akart, nehezen barátkozott meg a gondolattal, hogy mi döntsünk úgy, hogy ha akarnánk se lehessenek Szonjának kiscicái a jövőben. Már majdnem feladtam a könyörgést, mikor Szonja megoldotta a kérdést: éktelen tüzelésbe kezdett, ami 4 napig húzódott és a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatások kísérték. A két hetes szünetben fellélegeztünk, majd újra rákezdte. Ezen a ponton már a zoológus urat sem kellett sokáig győzködni, gyakorlatilag könyörgött, hogy kérjek időpontot a műtétre. 


Gauss

Gauss már igen kicsi kora óta családtag nálunk. Amikor hozzánk került nagyon sovány, alultáplált kis fickó volt,de szerencsére nagyon hamar sikerült utolérnie magát és óriási kandúrrá cseperedett. Ahogy nőtt már láttam, hogy nem biztos, hogy mind a két heréje egyformán fejlődik. Elég korán nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a kisfiam bizony rejtett heréjű cica. A kötelező oltások alkalmával erről is beszéltem az állatorvosunkkal, megkérdeztem minden fontos dolgot, amit tudni szerettem volna. A rejtett here annyit jelent, hogy az egyik heregolyó a cica hasüregén belül fejlődik (általában). Az ivartalanítási műtét során ezt is el kell távolítani, nem csak a leszállt heregolyót. A doktor úr tanácsára Gauss fél éves kora után került sor a műtétre, azért volt ajánlott több időt várni a műtéttel, hogy a hasüregben lévő here is fejlődhessen, nagyobb lehessen, hogy könnyebb legyen megtalálni a hasüregben a műtét során.  A beavatkozás kicsit több mint fél órán át tartott, szerencsére viszonylag hamar meglett az a kis golyó a pociban.

Az egészet nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy nőstény macska ivartalanítását. Ugyanúgy vannak varratok, hosszabb az altatást követő ébredezési időszak és egész napos koplalás javasolt. Gauss elég későn, csak este tért magához, szegényke elég rosszul nézett ki, de másnapra a gallért leszámítva semmi baja sem volt. A műtéti sebet összevarrták, hogy ezt ne tudja piszkálni, gallért kapott, amit viszonylag könnyen megtanult kezelni és elviselni, annak ellenére hogy nem lehetett benne neki egyszerű a közlekedés. Nagyon fontos a rejtett heréjű kandúrok ivartalanítása is, mert rejtett herével is ivarérett. Az ivarérett kandúrok pedig jellegzetesen büdös vizelettel jelölik meg a területet, ennek a megelőzése miatt is fontos az ivartalanítás benti cicák esetében is. A másik fontos ok, hogy a rejtett here sok veszély forrása lehet a későbbiekben (pl. daganatos megbetegedések). Gauss már el is felejtette azóta, hogy milyen viszontagságokon ment keresztül, üzeni hogy nagyon jól van, minden tökéletes és már a pocakján is szépen nő vissza a szőr!

 

Szólj hozzá!

Címkék: ivartalanítás


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr794219167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása