HTML

Cicatappancs FC

A Cicatappancs FC 2011-ben alakult macskamentő állatbarátok kezdeményezésével. Küldetésünk a cicák sorsának jobbítása, legyen szó gazdiközvetítésről vagy kolóniák befogásáról, ivartalanításáról, segítségnyújtásról vagy felvilágosításról az emberek számára.

Közösség

Friss topikok

2012.02.14. 10:17 Benyeszke

Mit eszik a macska? – 2. rész

Folytatjuk a szakácskönyvünket - Csépányi Mariann tollából

A macska él, lélegzik, fut, ugrál – és ehhez energia szükséges. Ezt az energiát táplálékából szerzi meg, pontosabban a táplálék építőköveiből: fehérjéből, zsírból és szénhidrátból, vitaminokból és ásványi anyagokból. A tápanyagoknak megfelelő arányban kell állniuk egymással, és megfelelő mennyiségben kell a táplálékban előfordulniuk ahhoz, hogy macskánk egészséges maradjon, és hosszú életet éljen.

A macska húsevő, ragadozó állat, így tápanyag igényét ki tudta elégíteni az elejtett zsákmányból, ezért az evolúció során nem volt szüksége arra, hogy az állati eredetű táplálékon kívül mást is hasznosítani tudjon (bár a vadmacskáknál is megfigyelték, hogy bizonyos füvekkel, növényekkel időnként táplálkoznak).  A vadmacskáknak nem volt szüksége növényi eredetű táplálékra, azokat nem is tudták hasznosítani. De a domesztifikáció sok változást eredményezett.

A macska alapvető élelemforrása az állati fehérje. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyeknek egy részét a macska saját szervezetében nem tudja felépíteni: ezek az úgynevezett esszenciális (élethez feltétlenül szükséges) aminosavak, amelyeket megfelelő mennyiségben a táplálékkal kell bevinni a szervezetébe. Előnyös ezért a több, egymást kiegészítő fehérjefajták keverékét tartalmazó táplálékot kínálni kedvencünknek. Fontos tudni, hogy a macskák fehérjeigénye jóval magasabb, mint a kutyáké, valamint zsírokból is többre van szükségük. Egy bizonyos zsírsav, az arachidonsav, (ez csak állati eredetű zsírokban fordul elő, növényi olajok nem tartalmazzák) nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges, szép szőrzetük legyen. A macska és kutya tápok nem csereszabatosak. Soha ne adjunk macskánknak kutya tápot, konzervet! Még ha az éppen az adott szupermarketben akciósan, olcsóbban is megvehető!

A macska egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy igen gyorsan hozzászokik egyes táplálékokhoz, és ragaszkodik ahhoz, így már kölyökkortól célszerű többféle ételhez hozzászoktatni. A macskák nem követelik meg a változatos étrendet. Sőt, inkább a megszokotthoz ragaszkodnak. Ízletesség: etetési kísérletek bizonyítják, hogy a macskák nem egy bizonyos ízt (pl. hal, máj) preferálnak, valószínűsíthető, hogy a számukra megfelelő magas fehérjetartalom és a gyártási technológia befolyásolja őket a választásban. Persze olykor ők is megkívánnak valamiféle új ízt, és ezt azért ne vonjuk meg tőlük. Megfigyelték, hogy ha a macska rászokik egyféle táplálékra, akár napokig is képes éhezni, ha nem kapja meg az általa megszokott eledelt. Ezért rendkívül fontos, hogy a hozzánk került kis állatot a kezdetetektől a számára egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étrendhez szoktassuk.

Nézzük először is a vemhes cicákat és a kölyköket, és a szoptató cicákat.

Fehérjeszükségletük mindig jóval nagyobb, mint az átlagos életvitelű, kifejlett macskáké! A vemhes cica elég igénytelen, maximum a vemhesség utolsó 2 hetében igényel többet. Létfenntartó energiaszükségletük 290kJ/nap/testtömeg/kg. Ez az igény vemhesség alatt 25-50%-kal nő, kölyökkorban 5 hetes korig illetve a szoptatás alatt négyszeres. A kölyköket fiatal korban kell rászoktatni a sokoldalú táplálkozásra, 4-5 hónapos korig kialakul az ízlésük, amin később már nehéz változtatni. Tévhit, hogy a kölyök macska fő eledele a tehéntej, és a szoptató mamának is tehéntejet kell adni, segítve a szoptatást. Jelentős azoknak a macskáknak a száma, amelyek a tejtől hasmenést kapnak. Az ok a tejcukor lebontásának hiányából adódik. Az emésztetlen tejcukor baktériumos bomláson megy keresztül a bélben, a lebomló anyagcseretermékek izgatják a belet, a tartalom gyors továbbítására serkentik. A tehéntej egyébként is jóval több (3,5-4%) tejcukrot tartalmaz, mint az anyamacska teje,  amihez a kölykök hozzászoktak. A tehéntejen felnevelt kölykökön a magas tejcukorszint a szemlencsében is elhomályosodást, hályogot okozhat Kölykök táplálására erre a célra gyártott tápszereket használjunk.

 Az éppen elválasztott (12 hetes) kölykök még nem tudják a csontot teljes egészében szétrágni, de nem árt, ha gyakorlatoznak vele. A csontos csirkehús etetése a fogazat karbantartása miatt is előnyös, ha a fogakat foglalkoztatjuk, nem alakulhat ki fogkövesség, és fiatalkori fogmeder-sorvadás, és az ínygyulladás is ritkább. Tönkremegy a fogazat apróra vágott húsok, darabolt vese huzamosabb ideig tartó etetése esetén. Ilyen eleséget csak öreg és már rossz fogazatú állatoknak adjunk. A fiatal csirkék csontjaival bátran birkózhatnak, de kemény, szilánkosra törő csontoktól tartózkodjunk.

A kicsiknek, ha csont nélküli húst adunk, mindig keverjünk finoman porított ásványianyag-tartalmú takarmány kiegészítőket. Ugyan a macska húsevő, de ha csak hússal etetjük, kalcium és jódhiány alakulhat ki, ami a csontok gyengeségében nyilvánul meg. Főzeléket, húsos bébi- ételeket, tojássárgáját, túrót, tésztát, 1-1 májdarabot is kaphatnak a kiscicák. Ám közhiedelem, hogy jót teszünk a macskánkkal, ha sok májjal etetjük. A májban nagyon sok A-vitamin, ezért - bár a macskák általában nagyon szeretik -, súlyos egészségkárosodásnak tehetjük ki őket.

A szénhidrátok a növényekben, valamint a növényi eredetű termékekben (kenyér, rizs, tésztafélék) fordulnak elő. Túl sok szénhidrát bevitele esetén a fölösleg raktározódik, azaz a macska elhízik. A macska emésztőrendszere a nyers, feltáratlan növényi szénhidrátot (keményítőt) nem tudja hasznosítani. Ezért mindenképpen szükséges a növényi eredetű táplálékot (zabpehely, rizs, zöldségek) etetés előtt megfőzni. A szénhidrátok rostok is tartalmaznak, amelyek emészthetetlenek, de nem értéktelenek: optimális mennyiségben ösztönzik a bélmozgásokat, ezáltal elősegítik az emésztést. Aki persze túl sok ballasztanyagot etet, az jelentősen növeli macskalom tartalmát. A macskák, ha túl sok zsírt kapnak, ugyanúgy elhíznak, mint a sok szénhidráttól, bár a fiatal macskának magasabb a zsírszükséglete.

A fiatal cicákat naponta 3-szor, a 6-7 hónaposokat kétszer, a 10-11 hónapos kortól felfelé, azaz a felnőtt állatokat naponta egyszer etessük, hetente egy koplaló nap beiktatása meghosszabbítja az állat életét. Erre az állatok rendszerint önként beállnak. Ne adjunk egyszerre túl sok ételt a macskának, és az ételmaradékot 15-20 perc múlva távolítsuk el, és mossuk tisztára az edényt. A fiatal állatokat mindig lakassuk jól, de a felnőtteknek általában elegendő, ha testtömegkilogrammonként 5-7 dkg eleséget adunk. Amint már írtam, a macskák hajlamosak a megszokott élelemhez ragaszkodni, és elutasítani az új, ismeretlen menüt, ez különösen elhízott állatoknál veszélyes, mivel a többnapos éhezés súlyos, akár végzetes májkárosodáshoz vezethet. Ezért érdemes a régi, megszokott kosztjukat egyre nagyobb arányban keverni az újjal.

Folytatjuk.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://cicatappancsfc.blog.hu/api/trackback/id/tr234103942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása